Money TreeU početku poslovanja, “money management” smo odrađivali na više načina, uključujući vlastite excellice i probavajući razno razne tuđe tablice koje ekipa savjetuje po blogovima. S obzirom da se trudimo biti što pedantniji u poslovanju  i želimo imati uvid u svaku zarađenu i potrošenu lipu + dodatne opcije tipa tagovi, budget, manipulaciju sa više računa istovremeno, transferi među računima i sl. odlučili smo kako je pametnije da se prebacimo na jedan od money management sustava.

Na žalost, u našoj državi je tek prije mjesec dana jedna banka uvrstila money management sustav u svoju ponudu, za razliku od  „zapadnih“ zemalja gdje većina banaka podržava isti. Ako ste do sada financije vodili kroz tablice u Excelu, Quickenu, Microsoft Moneyu ili vam banka nudi mogućnost eksportiranja transakcija u csv datoteku, imate sreće jerbo Buxfer nudi mogućnost importiranja podataka iz navedenog.

Buxfer je jedan od mnogih online money management sustava, no zbog svoje jednostavnosti, raznih mogućnosti i odnosa uloženo-dobiveno odlučili smo se upravo za njega. U besplatnoj verziji Buxfer nudi otvaranje do 5 zasebnih bankovnih računa (ukoliko ih imate), nelimitirani broj transakcija (prihodi, rashodi & stuff) te kategorizaciju. U ostalim verzijama koje se simbolično naplaćuju nudi isto kao i u besplatnoj verziji, sa dodatcima kao što su podsjetnici za naplatu računa, budgetiranje, automatski backup transakcija (i to u dropbox wohohoo), mogućnost plaćanja sa Vašeg na tuđi račun putem PayPala pa čak i prognozu prihoda/rashoda u narednim razdobljima.

Sada kad sam opisao dio toga što sve Buxfer može, pokazat ću neke od primjera.

Otvorili ste tvrtku i račun u banci. Stavili ste polog, uzmimo za primjer 50.000,00kn. Bacate se na početno trošenje za inventar (stolovi, sofe, biljke) i osnovna sredstva (računala i sl.) te ste ujedno odlučili kupiti nešto sitno cuge i klope kako biste počastili povodom otvorenja (reprezentacija).

Otvarate Buxfer i krenete unositi stavku po stavku iz svake pojedine fakture, te svakoj pojedinoj stavci dodjeljujemo tag, npr. „Namještaj“, „Elektronika“, „Reprezentacija“.  Ako ste baš zagriženi detaljista, razbijte na pod-tagove „Elektronika - prijenosna računala“ „Elektronika - stolna računala“, „Kava“ i varijacije. Također, tagove možete i nizati - „Elektronika“ + „Prijenosna računala“, međutim, može se dogoditi da statistika na kraju priče ne štima jer jednu stavku sa jednim iznosom dodajete u dva taga istovremeno. Savjet je da to ipak ne radite kako se ne biste u kasnijem poslovanju pogubili. Keep it short and simple!

Buxfer

Primjer prikaza statistika za određeno razdoblje

Tagovi su nam bitni iz razloga što Buxfer po tagovima prikazuje statistike, a svi znamo koliko volite grafove, donute, tortice i slično :)

U daljnjem primjeru prihoda računam na to da ste krenuli sa biznisom, posao cvjeta, imate brdo klijenata ovdje u Apsurdistanu, zapošljavate, počeli ste poslovati i van granica, ma čak ste si i ljubavnicu/ka našli…

U ovom slučaju interesira vas od kuda sve novac dolazi i za koje vrste usluga. Tagove opet definirajte generalno, npr. „Web-Design“, „Community-management“  i slično. Ostale stavke opet imamo generalno definirane – „Plaće“, „Režije“, „Knjigovodstvo“, „Najam“ , „Porez“, „Ino usluge“ itd. Na ovaj način jako nam je pregledno čitati iz grafova, imamo precizan uvid na što točno trošimo, te prema tome ujedno možemo ravnati daljnji budžet.

Reminders

Podsjetnici nam služe kako bi nas alarmirali na nadolazeće obaveze, dakako, vezane za naplatu ili isplatu. Naplaćujete nekome paušalni iznos? Podesite reminder! Imate paušalne obveze? Vrijedi isto pravilo. Gotovo eliminirate situaciju da nešto zaboravite platiti ili naplatiti.

Podešavanje budgeta

Odlučili ste izdvojiti određenu količinu novaca za marketing, konferencije, YouNameIt? Buxfer ima opciju definiranja budgeta u više vremenskih perioda, tjedno, mjesečno i godišnje. Možete odrediti koliko ste voljni izdvojiti za marketing godišnje i Buxfer vam računa koliko možete trošiti u različitim vremenskim periodima.

Plaćanja

Iako nisam osobno probao, možete čak i vršiti plaćanja putem PayPala. Jednostavno upišete mail primaoca i iznos koji transferirate.

Buxfer nudi zaista dosta mogućnosti i kombinacija, uključujući i mobilnu verziju. Na vama je da istražite u detalje. Meni osobno pomaže u uvidu prihoda/rashoda i svakako ga preporučam. U slučaju da vam treba nešto slično za osobne financije, pročekirajte slovenski Toshl.

Tagged with →