Prije nekoliko mjeseci kolega i ja smo se bacili u otvaranje d.o.o. tvrtke. Kako je sve to izgledalo, što smo sve trebali obaviti, kako smo ubrali poticaj i koje su nas sve skrivene zamke dočekale na tom trnovitom putu, pročitajte u seriji od dva blog posta. U prvom postu koji upravo čitate bavit ću se  poticajem za samozapošljavanje i cijelim postupkom oko njega, a u idućem postu ću opisati sve detalje i potrebne korake oko osnivanja d.o.o.

Kako ubrati poticaj za samozapošljavanje od države?

Contract with devil

Contract with the devil

Za one koji ne znaju, HZZ nezaposlenim osobama odobrava oko 24 000 kuna poticaja za samozapošljavanje ako idu u osnivanje vlastite tvrtke. Ovo za firmu i nije neki novac, i on se relativno brzo da potrošiti, ali svaka kuna sigurno dobro dođe.

Ovaj zakon se nedavno promijenio. U trenutku kada smo mi taj poticaj tražili, nezaposlena osoba je morala na HZZ-u provesti 6 mjeseci prije nego što je mogla tražiti poticaj. Na sreću, taj apsurd je ukinut. Sada možete čim se prvi puta prijavite na burzu odmah poslati zahtjev. Druga glupost koja je nas malo omela je da samo osoba koja traži poticaj smije biti u vlasničkoj strukturi firme. U prijevodu ovo znači da moj kolega i poslovni partner trenutno nema vlasnički udio u firmi, već sam ja jedini vlasnik (poticaj je na mene), a on je u našoj tvrtki samo zaposlenik (ako ništa drugo ovo mi je bar dobar materijal za šale na njegov račun :D). Da smo firmu osnovali u suvlasništvu izgubili bismo pravo na poticaj. Tek nakon godinu dana koliko traje ugovor o sufinanciranju imamo pravo na promjenu vlasničke strukture. Ne znam je li to istina iz prve ruke, ali načuo sam da se i ovo nedavno promijenilo i da sada npr. dvije osobe zajedno mogu tražiti poticaj, u partnerstvu osnovati tvrtku i dobiti 2 x 24 000 kn. Ovo se čini kao odlična opcija i više i nije tako malo love.

Što je sve potrebno i koji su prvi koraci?

Prvo, najvažnije i najgluplje pravilo je da nikako ne smijete poduzimati niti jedan korak oko osnivanja tvrtke dok vam HZZ ne odobri poticaje. Ako to napravite izgubiti ćete pravo na njih, stoga pažljivo. Nas je ovo posebice zasmetalo jer sam postupak odobravanje je u našem slučaju trajao gotovo 2 mjeseca, iako su nas uvjeravali da ni slučajno neće sve skupa biti duže od 11 dana. Dakle našli smo se u situaciji di imamo hrpu klijenata s kojima smo već dogovorili prve poslove, koji jedva čekaju da počnemo raditi i žele nam nešto platiti, a mi 2 mjeseca ne
calm-funny-hahhah-hell-yeah-text-typography-Favim.com-50262možemo ništa jer čekamo odgovor sa burze, iako bi firmu osnovali svejedno i da nam nisu odobrili poticaje.

Za podnijeti zahtjev za čudo nije potrebno previše dokumenata – točnije samo njih dva. Poslovni plan koji je ustvari više jedan poduži upitnik (dobijete ga od HZZ-a) te ga je vrlo jednostavno sročiti i formular za podnošenje zahtjeva koji ima svega jednu stranicu i par polja za ispuniti i potpisati. Ako nekog interesira ispunjeni formular poslovnog plana za primjer neka se javi mailom i rado ću mu poslati naš. Ono što moram napomenuti je da mi je moja savjetnica za zapošljavanje rekla da ne mogu predati te dokumente dok ne obavim konzultacije sa savjetnikom za samozapošljavanje koji je pak bio rezerviran idućih mjesec dana unaprijed i nedostupan. Ja sam ipak inzistirao da ne mogu čekati toliko vremena i da bih papire predao bez razgovora sa njim jer mislim da sam dovoljno informiran. Na kraju je rekla da može i tako. Kod predaje papira potražio sam na HZZ-u ured savjetnika za samozapošljavanje, banuo unutra nenajavljeno, sjeo i zamolio ga ako mi ipak ukratko može odgovoriti na par nejasnoća i reći je li mi poslovni plan u redu. Čovjek je to obavio, odgovorio mi na pitanja, potvrdio da sve štima i predao sam papire bez ikakvih problema. Pouka priče – budite proaktivni i djelujte sami, nemojte se bojati ponekad i biti dosadni ako treba. Da sam slušao savjetnicu, čekali bismo ukupno 3 mjeseca na odobrenje poticaja, a ne „samo“ 2.

Što dalje i koje su moje obveze prema HZZ-u?

Nakon što dobijete odobrenje poticajnih sredstva sa HZZ-om sklapate ugovor o sufinanciranju. HZZ će vas prvo tražiti određenu količinu dokumentacije koju morate skupiti. To su sve više-manje papiri koji vam i ovako trebaju da otvorite tvrtku, potvrda o registraciji firme sa trgovačkog suda, potvrda da ste samog sebe zaposlili u tvrtku i prijavili se na mirovinsko i zdravstveno, papiri o otvorenom računu  u banci i slične stvari. Dobit ćete pismeno jasan popis svega što tu treba. Uz to vam bruto plaća mora biti barem oko 4000 i nešto kuna (zaboravio točan iznos) ili točnije 2720 kn neto (taj mi iznos sjeda na račun pa njega nisam zaboravio J ). Još jedna stvar koju će vas tražiti je bianco zadužnica na 50 000 kuna koja glasi na Vas kao fizičku osobu (jamac-platac) te koju ovjeravate kod javnog bilježnika. Ako prekršite pravila ugovora o sufinanciranju koji sklopite s njima putem, sjedaju vam na privatni račun dok se ne naplate u potpunosti. Naravno, zajedno sa zateznim kamatama. Ono što napominjem je da nakon godinu dana kada vam istekne ugovor o sufinanciranju obavezno tražite tu zadužnicu natrag jer ona nema rok trajanja i ostaje vrijediti i dalje. Osim što ne želite da netko i dalje ima takvu zadužnicu s kojom vam može sjesti na račun nakon što ste sve s njime obavili, tu istu zadužnicu možete koristiti ponovo kada vam treba u nekoj drugoj situaciji. Ne morate ovjeravati novu kod javnog bilježnika.

iphone-4-16gb-black-slika-21372849

Sam poticaj za sufinanciranje možete potrošiti kako želite (govorimo o okvirima tvrtke naravno), ali njegova osnovna svrha je da njime 6 mjeseci plaćate doprinose za osnivača firme koji je tražio poticaj tj. 12 mjeseci pola doprinosa. Osnovni uvjet kojeg se morate držati je da na vrijeme plaćate doprinose i svaka 3 mjeseca ćete HZZ-u morati dostaviti nekoliko papira koji ovo potvrđuju i tako 12 mjeseci. Nakon 12 mjeseci vam ugovor o sufinanciranju ističe i nemate više nikakvih obveza prema burzi. Napomenuti ću i da ovih 24 000 kuna ne ulazi u osnivački kapital tvrtke. Vi prvo morate sami osigurati osnivački kapital, položiti ga, otvoriti tvrtku, a tek onda potpisujete ugovor i nakon nekih cca 3 tjedna vam lova sjeda.

Toliko o poticaju za samozapošljavanje. Seriju nastavljam uskoro u idućem blog postu koji će se baviti samim koracima osnivanja d.o.o.-a.

Share →
Tweet
 • milantolic

  Možete li mi poslati poslovni plan na milan.antolic@gmail.com, ako nije problem :) ?

  • http://www.facebook.com/dpuzak Dennis Puzak

   poslano, sretno s poticajima!

 • Branimir

  pozdrav. biste li bili toliko ljubazni pa okačili neki kontakt. imam nekoliko pitanja vezana uz sama pitanja oko kapitala te partnerstvu. unaprijed hvala

 • Tomislav

  Može poslovni plan na tomislav@me.com . Hvala

  • http://www.facebook.com/dpuzak Dennis Puzak

   poslano, sretno!

 • M

  Guys, bjanko zaduznica je no-no… Bez dobre doze ignorancije i sljepoce nema poduzetnika, ali vrlo moguc fejl ce vas s ovim umiroviti (umjesto napraviti serial enterpreneur-a). Ima novaca kod profi investitora u izobilju. Ako u njih ne mozete dobit novce, onda je pravi put preispitat sebe sto radis, a ne uzet novce u ovih profesionalnih krvopija za zavoda.

 • Srećko

  Mozete poslati poslovni paln na srecckog@gmail.com

  • http://www.facebook.com/dpuzak Dennis Puzak

   poslano, sretno!

 • Davor

  Moze poslovni plan na davor.malnar@gmail.com? Hvala! :)

  • http://www.facebook.com/dpuzak Dennis Puzak

   Poslano, sretno!

 • secondhnd

  Može poslovni plan na secondhnd723@gmail.com? Hvala!

  I jeli izašao drugi blog post? Ne mogu ga naći… Hvala.

  • http://www.facebook.com/dpuzak Dennis Puzak

   poslano, sretno!

   Nije još, vidjet ćemo sa koordinacijom objava na blogu tu, možda idući tjedan bude. Drago mi je da ima interesa pa ćemo nastojat to požurit

 • Željko Lončar

  Pozdrav jel može poslovni plan na zloncar_007@net.hr zahvaljujem unaprijed Lončar

  • http://www.facebook.com/dpuzak Dennis Puzak

   Poslano, sretno!

 • Nikola

  pozdrav :)
  Odlican clanak, jeli moze poslovni plan na nikolavlacic@gmail.com?

  Hvala unaprijed! :)

 • maria

  pozdrav, jel moze poslovni plan na maria_luna2908@hotmail.com. Zahvaljujem!

  • Dennis Puzak

   Pozdrav, na ovaj mail mi ne uspjeva poslati, sigurno je dobro napisan?

 • dns

  Prokleta hrvatska birokracija. U engleskoj je to gotovo za par sati. Ako dodjes dopodne, već poslijepodne mozes izdavat racune.

 • joško

  Pozz, može poslovni plan na jokematijevic@gmail.com. Hvala.
  Još nešto, pripremate li ili već imate ovako odličan i jasan tekst o razlikama d.o.o i j.d.o.o

 • giovannini

  može pos. plan na smartdva@gmail.com
  pozz

 • kawanga

  jel može poslovni plan na kawanga@web.de
  tnx!

 • amareena

  Ja sam prosla puno losije…i novce ne mozete trositi za nista osim placu i doprinose…i te poticaje rascjepkaju na 3 puta svaka 3mj

  • Dennis Puzak

   Čini se da se to mjenjalo nedavno, pa članak više i nije tako aktualan. Mi smo dobili jednokratno lovu i mogli smo trošiti na što želimo, ali bitno da su doprinosi na vrijeme plaćani. Jedina obveza koju imamo je svaka 3 mjeseca donijeti potvrdu za ovo.

   • Ines Janić

    Bez obzira što ste dobili lovu od HZZ-a jednokratno - lova je i dalje namijenjena za plaće i doprinose. Naravno da ju možete trošiti kako velite i sami na što želite - ali jednom kad vas budu kontrolirali ili nakon godinu dana ka da budu zatvarali predmet pitat će vas i za ostalih 50% plaće koje ste sami morali zaraditi uz ovih 50% koji su vam oni dali jednokratno. I ako nemate 100% plaću - moglo bi vam se desiti da sve morate vratiti.
    Nije vam info koje širite sasvim točan.

 • Ana

  Odličan članak, hvala na ovim informacijama. Samo jedna molba, nije mi jasno što je prvo: osnivanje tvrtke ili odobrenje poticaja? Ove dvije rečenice me zbunjuju:
  >Prvo, najvažnije i najgluplje pravilo je da nikako ne smijete poduzimati
  niti jedan korak oko osnivanja tvrtke dok vam HZZ ne odobri poticaje.Vi prvo morate sami osigurati osnivački kapital, položiti ga, otvoriti
  tvrtku, a tek onda potpisujete ugovor i nakon nekih cca 3 tjedna vam
  lova sjeda.<

  • Dennis Puzak

   Pozdrav Ana, dakle procedura ide ovako, prvo šalješ HZZu zahtjev za poticaje. Nakon što ti odobre poticaje ideš u korake otvaranje firme. Ako napraviš to prije nego što dobiš odobrenje gubiš pravo na poticaje. Nakon što je firma otvorena i položen je osnivački kapital (tvoja lova) potpisuješ ugovor o sufinanciranju sa njima i tek onda lova sjeda na račun od firme.

 • nix

  bok može poslovni plan na ilijanikolic@net.hr

 • mik

  pozz
  cestitke na ovome ^^
  moze i meni poslovni plan… na micrnjac@gmail.com
  hvala i jos jednom cestitam!!

 • ervin

  i ja bih rado pogledao poslovni plan, hvala ti na članku! ervin.rihic@gmail.com

 • Martina Županić

  hvala …na info… molila bi te da mi pošalješ poslovni plan na martina.zupanic@gmail.com rado bih ga pogledala…

 • tihomir

  moze poslovni plan na tihomir077@gmail.com
  hvala

 • Sanela

  fgdf

 • Sanela

  Dragi Denis, sa dva N. Lijepo molim, prije svega da više ne šalješ svoj uradak ljudima iako te to traže. Prije svega jer to što radiš u praksi zovemo širenje nelojalne konkurencije. Izradom poslovnih planova se bave tvrtke koje su za to registrirane i osposobljene i to naplačuju. A drugo, jer mi se nekoliko ljudi javilo. Pokušali su prepisat tvoj plan i naravno zeznuli stvar sa financiranjem. PUSTI PROFESIONALCE DA SE BAVE SVOJIM POSLOM, A TI SE BAVI ONIM ZA ŠTO SI ŠKOLOVAN I OSPOSOBLJEN. Srdačno

 • Renc

  rado bih pogledao poslovni plan, može na renc01a@gmail.com
  hvala

 • Snježana

  Pozdrav Dennis,Šalješ li još poslovni plan?Informacije su ti OK.Moj mail je snjezanabvk@gmail.com. Hvala Snježana

 • Nikola

  Može poslovni plan na fcniksa@gmail.com.

  Hvala

 • karmen

  pozz, odličan članak! kako se i sama mučim sa izradom plana ako ga još šaljete zamolila bi da ga proslijedite na mail: monny82@net.hr. Puno hvala!!

 • IVANX71

  Poštovani.
  Možete li mi molim vas poslati svoj poslovni plan na ivanbokuli@yahoo.com.
  Unaprijed hvala.

 • Marijo Perišić

  Možete li mi molim vas poslati svoj poslovni plan samo da usporedim neke sitnice na marijo.perisic@live.com Hvala!

 • Tomica

  Pozdrav ,
  Mozete li mi molim Vas poslat svoj poslovni plan na mail tomica.petkovic@live.com
  Hvala

 • kike

  I ja planiram traziti sredstva od zavoda pa bi mi mala pomoc jako dobro dosla. Poslovni plan skoro gotov al se sa savjetnicom nikako dogovorit za termin, pa ako bi mi mogao poslat kopiju poslovnog plana na kristine.tomas1@gmail.com ? Unaprijed hvala :)

 • Željko Crnković

  Draga Sanela, zbog toliko dobrih ljudi kao ti koji vole naplatiti sve sto se naplatiti moze mladi obrtini niti ne mogu uspjeti u RH, tako da ljubazno hvala ali NE tvojim uslugama.
  Dragi Denis, you ROCK! Odličan članak

 • Anči

  Pozdrav Dennis, lijepo te molim da i meni proslijediš svoj poslovni plan na e-mail: annamarie.p22@gmail.com. Unaprijed ti se zahvaljujem i želim uspjeh u poslu! :)

 • Caalisto

  Pozdrav.
  Jel moze primjer poslovnog plana na caalisto@live.com.
  Hvala!

 • juricaz

  Pozdrav,
  Možete li mi poslat svoj poslovni plan na mail jurica.zuanovic@gmail.com ?
  Unaprijed Hvala

 • Hrvoje Marin

  Pozdrav Denis,molim da i meni proslijediš svoj poslovni plan da ga usporedim sa svojim,volio bi da uspijem sa planom na e-mail: partscro@gmail.com. zahvaljujem i pozdrav

 • Ljubica Vidic Brnjaković

  Pozdrav ,
  Mozete li mi molim Vas poslat svoj poslovni plan na mail ljubbe79@gmail.com unaprjed hvala!

Our equity crowdfunding campaign for ZIP pre-accelerator ends on July 9th!Check it out now!