ZIP News

A lot happens in ZIP each week, get yourself up to date with the latest news.
mirohibler-featured-image
19
Jan
2015

ZIP coworker files: Miroslav Hibler

by Domagoj Delimar

Miroslav Hibler je programer freelancer koji je dugogodišnju sigurnu i dobro plaćenu karijeru SAP sistem administratora zamijenio neizvjesnošću freelancinga i pokretanja vlastitog startupa i do danas nije požalio (što se ne bi moglo reći za neke njegove bližnje).

Gdje si radio (netom) prije prije nego si došao u ZIP? Možeš li to usporediti sa radom u ZIP-u?
Radio sam više godina kao (freelance) SAP konzultant, uglavnom na projektima kod korisnika, te nešto remote održavanja, tako da sam naviknut na čestu promjenu radne okoline i suradnika. No, ono što ZIP izdvaja je upravo radna atmosfera - dedicirani, otvoreni i znatiželjni mladi ljudi koji vole to što rade (ne bih to čak ni nazvao “posao” u tradicionalnom smislu), ne funkcioniraju unutar društveno zadanih okvira, već isključivo za ostvarenje zadanog cilja, često ne birajući financijska sredstva.

Zašto coworking? Kako to da si završio u ZIP-u?
Zbog prirode posla i radnog vremena, freelanceru prijeti izoliranost, što je pogubno za profesionalni i osobni razvoj. Odluka je došla prirodno, kao nastavak druženja i posjeta vrlo kvalitetnim događajima koje ZIP često organizira, a i blizu mi je za ići na posao.

Što coworking u ZIP-u znači za tebe? Koje prednosti vidiš u njemu?
Rad i druženje u dinamičnoj i motivirajućoj atmosferi, s pametnim i vrijednim ljudima koji mi ne dopuštaju da se opustim i uljenim, te rijetka prilika za unapređenje stolno-nogometnih vještina.

Kako izgleda tvoj coworking dan? Koliko vremena provodiš u ZIP-u?
Budući da surađujem s klijentima u drugim vremenskim zonama, radije bih rekao da se radi o coworking noćima. Koncept radnog vremena sam odbacio i radim kad moram - obično počinjem oko podneva i rijetko završavam prije ponoći što mi osobno više odgovara jer sam oduvijek bolje funkcionirao pod okriljem noći.

Ima li nešto što se u ZIP-u dogodilo da se toga rado sjećaš…
Dan kada je instaliran stolni nogomet.

Coworking i rad na startupu?
Coworking (ZIP) je izvrsno mjesto za razvoj, testiranje ideja i proizvoda na reprezentativnoj skupini koja gotovo sigurno nikada neće koristiti vaš proizvod, ali će ga s velikom gorljivošću i iskreno iskritizirati kao što niti jedan “pravi” korisnik neće, tako da ako vaš startup preživi ZIP coworking ili ZIP inkubaciju, možete se probati nadati da ćete preživjeti bar mjesec dana “in da wild”. Naiđe tu i pokoji investitor i/ili anđeo da udijeli kakvu pinku, ali ne treba se previše nadati ako niste baš jako dobri. Ma, naravno da jeste. Mda.

Nekad u prolazu svrati i ministar poduzetništva…

Imaš li neki konkretan savjet za nekoga tko tek razmišlja o coworkingu kao opciji?
Coworking nije za svakoga. Ako nisi: slobodouman, otvoren za svakodnevno učenje i razvoj, dijeljenje, suradnju, kritiku, introvertan (iako se i to ovdje može lako promjeniti) i ne voliš stolni nogomet (muški rod nije uvjet), možda coworking nije prava stvar za tebe. No, svakako vrijedi probati. Mogao bi se iznenaditi. Ili ne. Možda.

Stolni nogomet dođe kao odličan način opuštanja u pauzama

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager