Česta pitanja

Razmišljate o prijavi u ZIP, ali imate još brdo pitanja? Bez brige, tu smo za vas.

ZIP STARTUP PROGRAM

Koji su uvjeti za ulazak tima u ZIP Startup program?

Tim (koji se može sastojati od samo jedne osobe) mora u potpunosti ispuniti prijavu koja se nalazi na zipzg.com/prijavi-se/. Tim ne mora raditi na projektu koji je vezan za informacijske tehnologije i ne mora imati osnovanu tvrtku.

Moraju li projekti biti samo startup projekti i bazirani na informacijskim tehnologijama?

ZIP je startup inkubator i kao takav prvenstveno privlači takve projekte iako nema nikakvog pravila zbog kojeg se ne bi i drugačiji projekti mogli prijaviti pa i ući u program.

Što ako imam ideju za softver, a nemam programere u timu (ili nešto drugo za što mi trebaju specifična znanja drugih)?

Svaki tim ima potrebu za raznim profilima ljudi i iako je ideala situacija da tim ima bar dvoje osnivača čije se vještine ne preklapaju (npr. programer i ekonomist), zapravo nije rijetko da u timu fali netko ključan na početku, ali i to spada u jednu od prepreka koje nisu nepremostive. Svakako razmislite o prijavi, a ako u međuvremenu već ne pronađete suosnivača sa potrebnim vještinama, radit ćete na tome i ako eventualno uđete u program.

Kada se primaju novi timovi u ZIP Startup program?

Dva puta godišnje, prvo početkom godine, u siječnju/veljači, a drugi put krajem godine u rujnu/listopadu. Prijave traju svega nekoliko tjedana, pa predlažemo da se prijavite na naš newsletter kako ne biste propustili iduću rundu prijava.

Mogu li se prijaviti i internacionalni timovi?

Naravno da mogu. Već smo imali nekoliko takvih prijava, pa i nekoliko timova koji su već prošli program. Ali imajte na umu da program zahtijeva da za vrijeme trajanja istog boravite u Zagrebu (barem dio tima), kako bi mogli prisustovati u obveznim radionicama, dvotjednim izvještajima i ostalim događanjima.

Koliko traje ZIP Startup program?

Četiri mjeseca, nakon čega ovisno o napretku tima ZIP uprava odlučuje da li će se program pojedinom timu produžiti na dodatna tri mjeseca i da li će tim dobiti investiciju od ZIP-a.

Investira li ZIP u svoje timove i ako da, koliki se udio startupa daje zauzvrat?

2014. godine smo uspješno završili equity crowdfunding kampanju na platformi Seedrs.com i tako prikupili dovoljno sredstava za financiranje 5 do 6 startupova sa iznosima do 10.000 funti u nadolazećem periodu. Investicija se nudi za do 8% udjela u startupu, što ovisi o pregovorima sa startupom (eventualno, nakon prva tri mjeseca ZIP Startup programa). Dosad su investicije zaslužili Thorium A+, SnapTap,  Tutotod, i Appetit.

Kontaktirajte nas

Niste sigurni? Imate dodatna pitanja? Slobodno nas kontaktirajte, stojimo na raspolaganju za sve vaše upite

Ostavite svoju email adresu niže