ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
Hub 385 i ZIP suradnja
09
Velj
2017

HUB385 i ZIP udružili snage i najavili nove inicijative za razvoj domaće startup scene

by Ivan Debak

Potpisali smo danas sporazum o strateškoj suradnji s HUB385 i najavili novo poglavlje u razvoju domaće startup scene. Dva najistaknutija razvojna centra na ovim prostorima udružit će snage s ciljem podizanja kvalitete ponude i stvaranja jedinstvenog središta hrvatske kreativne ICT industrije. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su Ivo Špigel, Mihovil Barančić i Tihana Marelja iz ZIP-a te Ivana Šoljan, Ante Magzan i Luka Sučić iz HUB385 centra inovacija.

Ovim sporazumom, najpopularniji startup inkubator u Hrvatskoj seli se u prostrani HUB385 na zagrebačkoj Trešnjevci koji je u proteklih godinu dana privukao zavidan broj mladih poduzetnika, freelancera i kreativaca, ali i organizirao 300-tinjak raznovrsnih događanja, ključnih za razvoj stimulativnog startup ekosustava. Sve dosadašnje aktivnosti ćemo nastaviti provoditi na novoj adresi, a najavljene su i prve zajedničke inicijative. 13. travnja tako u Hrvatsku dolazi spektakularno Get in the ring globalno natjecanje u pitchu na kojemu će domaći startupi u dosad neviđenoj formi prezentirati svoje poslovanje u borbi za glavnu nagradu – putovanje na finale programa u Singapuru.

„Specifičnost ovog natjecanja je ponajprije u njegovoj atraktivnoj formi inspiriranoj boksačkom temom. Naime, mladi poduzetnici najbolje znaju koliko je iscrpljujuće svakodnevno raditi na podizanju vlastitog biznisa, ali i koliko ispunjavajuće može biti jednom kad se postigne cilj, slično je to kao i u vrhunskom sportu. Get in the ring osnivače startupa stavlja u pravi ring, a oni se svojim pitchevima međusobno nadmeću. Šampion osvaja glavnu nagradu, putovanje u Singapur na finalno natjecanje, ali i šansu da se predstavi na globalnoj pozornici“, pojasnila je tom prigodom Tihana Marelja, direktorica ZIP-a, dodavši da je to tek jedna od novosti koje će ponuditi ova suradnja. “Izrazito smo ponosni na ovu suradnju koja će omogućiti startupima da na jednom mjestu dobiju svu potrebnu potporu koja će olakšati njihov razvoj, ali i doprinijeti popularizaciji startup kulture“, zaključila je ZIP-ova direktorica.

Nove generacije odsad će ZIP-ov popularni program inkubacije prolaziti u prostorima HUB385, u blizini centra grada, dok će alumniji i dalje imati mogućnosti boraviti u ZIP-ovim prostorijama na Kajzerici. Dodatno, zainteresiranim startupima osigurat će se i mogućnost boravka u HUB385 centru inovacija te dostupnost mentora i prije službenog početka programa inkubacije, čime će se osigurati kontinuirana potpora za razvoj perspektivnih ideja.

„Do ideji o suradnji došlo je spontano i prirodno. Naime, naše aktivnosti su u biti kompatibilne te vjerujemo da zajedničkim snagama možemo osigurati još bolje uvjete za razvoj startup scene, ali i olakšati suradnju perspektivnih mladih tvrtki s onima već etabliranima. Isto takvu suradnju potičemo među našim stanarima tako da samo slijedimo uspješnu praksu koja se unutar ovih zidova primjenjuje“, istaknula je Ivana Šoljan, suosnivačica HUB385 centra inovacija, pritom dodavši: „Iako se startup centre nerijetko promatra kao konkurenciju, važno je naglasiti da samo zajedno možemo podignuti cijelu priču na jednu novu, višu razinu i stvoriti zdravo i stimulativno okružje od čega će u konačnici svi imati koristi.“
Izrazili smo zadovoljstvo ovom suradnjom i mogućnostima koje će ona otvoriti, osvrnuvši se pritom na dodatno razvijanje dosadašnje aktivnosti, s naglaskom na program akceleracije kojeg ZIP provodi u suradnji s mStartom. Tom prigodom Željko Riha, voditelj projekata tvrtke mStart predstavio je rezultate zajedničkog projekta, nakon čega su se predstavili i sudionici programa, timovi: SnapTap i Budgeteer.

„Program akceleracije koji smo prošle godine pokrenuli sa ZIP-om donio nam je dva izvrsna startupa SnapTap i Budgeteer koji su ostvarili značajan napredak tijekom programa. Pri tome bih istaknuo kako su startupovi u programu imali kvalitetnu suradnju s tvrtkama članicama Agrokor koncerna koje su svoje resurse omogućile dostupnima mladim tvrtkama. Iznimno nas veseli nastavak suradnje sa ZIP-om i ove godine.“

Ivan Debak

Graphic Designer, Social Media Enthusiast, Amateur photographer.