ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
25
Svi
2017

Master Class - Sudjelovanje investitora u procesu rada od iznimne je važnosti za startup

by Ivan Debak

U suradnji s HUB385, održali smo prvi ovogodišnji ZIP Master Class u prostorijama HUB385.

2015. godine ostvarili smo strateško partnerstvo sa SpeedInvestom, kako bi pružili još veću potporu svojim timovima. SpeedInvest je vodeći fond rizičnog kapitala za tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja iz centralne i istočne Europe, te su 2016. godine investirali 450.000 € u hrvatski startup Amodo, koji je ujedno jedini hrvatski startup u koje je SpeedInvest investirao do sada.

Uvidjeli smo kako bi mogli pružiti poduzetnicima, startupovima i pratiteljima startup scene drugačiji pogled na cijeli proces investiranja VC fonda u startup, te smo zbog toga odlučili pozvati, na svoj prvi ovogodišnji Master Class, Marie-Helene Ametsreiter, kao predstavnicu SpeedInvesta i Marijana Mumdžijeva kao predstavnika Amoda.

Zanimljiva je činjenica da su partneri Marie-Helene Ametsreiter bili u dvojbi, hoće li investirati u Amodo ili ne, ali je na kraju odgovor bio pozitivan. Pojasnila je i koliko je zapravo dugotrajan proces samog dogovora prije investicije, koji je u ovom slučaju trajao godinu dana. Pri kraju prezentacije prikazala je metriku njihovog operativnog rada s Amodom - preko 200 sastanka, ‘callova’ i preko 2000 emailova. Naglasila je kako je rad i praćenje startup tima nakon same investicije jako važan, uz njen osobni zaključak da je nužno da startup prođe kroz inkubacijski program ili nešto slično.

Drugom dijelu predavanja priključio se i Marijan koji je odmah rekao kako oni kao startup nisu u tom trenutku razmišljali o investiciji i da je činjenica da su „naletjeli“ na investiciju od strane SpeedInvesta puka sreća. Rekao je da je SpeedInvest posebna tvrtka, jer svi partneri u toj tvrtki imaju poduzetničku pozadinu, odnosno razumiju proces kreiranja startupa i sudjeluju u tom procesu, za razliku od „bankarskih investitora“ - koji daju novce i ne žele aktivno sudjelovati kroz procese rada.
Mnogobrojna pitanja publike koja su uslijedila nakon predavanja pozitivno su iznenadlia predavače ali i same organizatore.

Kako je sastavni dio Master Classa mentoriranje s timovima i ovaj put odžano je jedan na jedan mentoriranje sa sedam ZIP-ovih i HUB385 timova.

I u ovoj sezoni Master Classa partner je HAMAG-BICRO - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, koja putem Europske poduzetničke mreže EEN financira dolazak predavača.

Ivan Debak

Graphic Designer, Social Media Enthusiast, Amateur photographer.