ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
zip-lansirajte-svoj-startup-1140x400
07
Lip
2017

Na petu godišnjicu rada ZIP investirao u Locodels

by Tihana Marelja

Na petu godišnjicu ZIP-a objavljena je peta investicija Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

Jučer smo proslavili peti rođendan od osnutka, na kome su se okupili mnogobrojni mentori, partneri i timovi bez kojih postignuća ZIP-a ne bi bila ostvarena. Početak proslave otvorio je suosnivač Ivo Špigel koji je ukratko naveo uspjehe od njegovih početaka. Sa zadovoljstvom se osvrnuo na brojke koje stoje uz godine rada. Do sada je kroz ZIP prošlo 10 generacija sa ukupno 72 startup tima, preko 60 domaćih i stranih mentora, iznos investicija ZIP-ovih timova premašuje 6 milijuna kuna, te je ZIP do sada investirao u 4 tima: Thorium A+, Snap Tap, TutoTod i Apettit.
Nakon kratkog osvrta na ovih 5 godina ZIP-ovog postojanja suosnivač Mihovil Barančić objavio je novu investiciju koju je ZIP osigurao preko equity crowdfunding kampanje na platformi Seedrs. Peti projekt u koji je ZIP investirao 100 000 kn je Locodels. Osnivač Locodelsa je uspješni serijski poduzetnik i ZIP-ov mentor Stevica Kuharski.

Locodels je platforma za organizaciju gradske dostave. Povezuje poslovne korisnike s potrebom slanja paketa istoga dana unutar grada i postojeće, dostupne resurse dostavljača. Najčešći korisnici sustava su Internet trgovine, a većina dostavljača su male dostavne tvrtke. Prosječno vrijeme dostave u Zagrebu je ispod četiri sata, a brze dostave su odrađene unutar 90 minuta. U sustavu se nalazi više od 220 dostavljača, a dnevno aktivnih je više od 50 s teoretskim kapacitetom dnevne dostave od 500 paketa. Pored organizacije gradske dostave, Locodels je dostupan i kao programsko riješenje za postojeće dostavne službe i tvrtke s vlastitim voznim parkom.
Izjava Stevice Kuharskog:

„Drago mi je da je ZIP prepoznao kvalitetu Locodelsa i našu poziciju na tržištu. Ova investicija u zagrebački ogranak Locodelsa dolazi kao potvrda rada u Zagrebu u posljednjih godinu dana i daje nam dodatan vjetar u leđa. Tokom ljeta krećemo s testiranjem sustava za praćenje rada skladišta (warehouse management system). Ono što smo napravili u dostavi istog dana u Zagrebu želimo napraviti i u skladištenju robe. Pojednostavljujemo proces, činimo ga transparentnim i u rad stavljamo postojeće, dostupne resurse (skladišta). Na taj način korisnicima omogućujemo korištenje dostupnih resursa na tržištu, a skladištarima s viškom prostora stvaramo dodatni prihod. Svatko radi ono za što je specijaliziran, trgovci prodaju, skladištari skladište i manipuliraju robom, dostavljači unutar sustava dostavljaju, a mi pružamo vrhunsko programsko rješenje.“

Tihana Marelja

Accidentally stumbled upon the world of startups, but deliberately choose to stay in it!