ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
GITR_SmartLumies i Amplifico
12
Tra
2017

Parklio slavio u ringu i osvojio putovanje u Singapur na Get in the Ring globalno finale

by Ivan Debak

Zagrebačko izdanje međunarodnog „Get in the ring“ natjecanja u pitchu okupilo je sinoć u prostorijama HUB385 kremu domaće startup industrije s ciljem izbora najboljeg startupa koji će otputovati u Singapur i predstaviti se investitorima iz cijelog svijeta. U dosad neviđenom spektaklu iza kojeg stojimo u suradnji s HUB385, uz potporu Erste banke, osnivači startupa odmjeravali su snage predstavljajući svoje ideje u pravom boksačkom ringu, uz glasnu podršku publike. U nesvakidašnjim uvjetima i teškoj konkurenciji između deset timova, pobjedu je uzeo tim Amplifico sa svojim Parklio pametnim rješenjem za parkiranje i tako osvojio glavnu nagradu. Posebnu nagradu publike za najbolji dojam, odnio je borbeni tim Smart Lumiesa.

„Svega pet dana prije početka natjecanja znali smo da dolazimo. Krenuli smo iz Splita u četiri sati ujutro, a pitch smo pripremili noć prije, tako da smo došli izmoreni i bez velikih očekivanja. No, ostali smo oduševljeni s kvalitetom izvedbe i trenerima koji su nas pripremali dan ranije. Sam format natjecanja potpuno je drugačiji od svega drugoga u Hrvatskoj i zasigurno jedinstven, stoga se nadamo da će ovakvih natjecanja biti sve više u budućnosti,“ zaključio je Dario Boras, direktor Amplifica.

Sudionici su na raspolaganju imali pet rundi da uvjere investitore, mentore, ali i navijače zašto je upravo njihova poslovna ideja najbolja. Runde su trajale po 30 sekundi, a svaka je imala vlastitu temu, tako su natjecatelji morati debatirati o svojem timu, postignućima, poslovnom modelu i tržištu, financijama, a sve su zaključili kreativnim slobodnim stilom. O najboljima je odlučivao šesteročlani stručni žiri u sljedećem sastavu: Ante Magzan, suosnivač HUB385, Damir Bičanić, direktor Funderbeam SEE, Matija Žulj, osnivač Agrivija, Domagoj Oreb, partner u South Central Ventures, Damir Sabol, osnivač i direktor MicroBlinka i PhotoMatha te Ivan Babić, direktor Poduzetničkog centra Zagreb Erste banke.

„Posebnost Get in the Ring natjecanja je u tome što stavlja mlade i poduzetne ljude u središte pozornosti i omogućuje im da se osjećaju kao prave sportske zvijezde. Ponosni smo na činjenicu da smo Zagreb uvrstili na globalnu kartu ovog hvalevrijednog pokreta i na taj način omogućili pobjedniku iz Hrvatske da se natječe rame uz rame s najboljim svjetskim startupima. Uvjereni smo da kroz organizaciju ovakvih zabavnih, ali i edukativnih sadržaja za startupe možemo dodatno popularizirati kulturu kreativnosti i duh poduzetništva u našem društvu“, istaknuo je Ante Magzan, suosnivač HUB385 centra inovacija.

Samom natjecanju prethodilo je bogati dvodnevni program, koji je započeo u ponedjeljak 10. travnja pripremom i treninzima prijavljenih startupa koje su vodili renomirani mentori iz svijeta poduzetništva. Na panel raspravi koja se održala uoči natjecateljskog dijela programa pod nazivom: “Koliko je godina rada potrebno za uspjeh preko noći?“- posjetitelji su imali prilike poslušati savjete o tome što i kako je potrebno za uspjeh u poduzetničkim vodama od nekih od najpoznatijih imena domaće startup scene. Panel je moderirao poduzetnik i investitor Saša Cvetojević, a sudjelovali su Matija Žulj, osnivač Agrivija, Domagoj Oreb, partner u South Central Ventures, Damir Sabol, osnivač i direktor MicroBlinka i PhotoMatha te Igor Strejček, direktor Sektora direktnih kanala Erste banke.

“Vrlo smo zadovoljni timovima koji su učestvovali na prvom Get in the ring natjecanju, te je bilo očito da kvaliteta prezentiranja raste iz kruga u krug. To je potvrda kvalitetnog razvoja domaće startup scene i kontinuiranih napora brojnih mentora u obrazovanju mladih ljudi koji sudjeluju u startup zajednici“ izjavio je Damir Sabol, jedan od osnivača ZIP-a, dodavši: “U ZIP-u najbolje znamo kako preduvjet za realizaciju perspektivne ideje leži u snazi tima, odnosno osnivačima koji taj tim vode. Uspješni lideri moraju znati ne samo definirati viziju svojih projekata već ih i vrlo učinkovito komunicirati. Stoga nam ovakvi koncepti natjecanja omogućuju da detektiramo motivirane pojedince i pomognemo im usavršiti specifične vještine neophodne za uspjeh njihovih projekata.“

Get in the Ring Zagreb dio je međunarodne inicijative koja okuplja više od 10.000 startupa iz 100-tinjak zemalja širom svijeta te osigurava platformu za njihovo umrežavanje te kolaboraciju s velikim tvrtkama. Vrhunac programa je godišnja konferencija koja se ove godine od 17. do 19. svibnja održava u Singapuru, a okupit će više od 150 startupa iz cijelog svijeta, koji će dobiti priliku pokazati se potencijalnim investitorima na globalnoj pozornici.

Ivan Debak

Graphic Designer, Social Media Enthusiast, Amateur photographer.