ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
06
Pro
2014

Damir Sabol i Julian Oehrlein pričali o svojim uspjesima na Startup srijedi

by Domagoj Delimar

Jučer smo u suradnji sa Hrvatskom mrežom poslovnih anđela - CRANE održali još jednu Startup srijedu i ugostili Damira Sabola, osnivača Iskona i startupa MicroBlink, startupa iza planetarno popularne aplikacije PhotoMath i Juliana Oehrleina, suosnivača Oradiana, startupa koji je razvio Instafin, rješenje za tzv. “microfinance” banke, zadruge i druge financijske usluge.

PhotoMath je aplikacija za automatsko rješavanje matematičkih zadataka korištenjem mobitela s kojom je Damir Sabol nedavno završio u finalu prestižne TechCrunch Disrupt konferencije, nakon čega su, osim tehnoloških medija, o aplikaciji izvijestili i mnogi globalni mediji poput CNN-a, a poznata glumica i voditeljica Ellen DeGeneres u svojoj emisiji nazvala je PhotoMath “black magic from the devil”. :)

PhotoMath je ubrzo zauzeo prvo mjesto na Apple Storeu, a do danas ga je, u otprilike mjesec i pol, preuzelo više od 9,5 milijuna korisnika.

Julian je pričao o putu do osvajanja Pioneers Challengea. Na nedavnoj Pioneers Festival konferenciji Oradian je pobijedio na natjecanju Pioneers Challenge među više od 1,000 prijavljenih startup projekata, osvojivši time i investiciju u vrijednosti 50,000 USD.

Klijenti su im financijske institucije u zemljama u razvoju, u prvoj fazi u Nigeriji gdje su uvjeti za poslovanje iznimno teški.

Zanimljivo je da su pokretači Oradiana, koji potječu iz Sjedinjenih država, Njemačke, Južnoafričke republike i Nigerije za sjedište svojeg projekta odabrali baš Zagreb. Julian je iz publike dobio pitanje kako mu je to došlo na ideju i kako mu to može biti dobro za poduzeće, a Julian je odgovorio da nije uopće loše u Zagrebu pokrenuti startup, od toga da je jedno od jeftinijih mjesta za živjeti ako dolaziš iz Njemačke ili SAD-a, do toga da se uštedi na vremenu potrebnom za doći na posao, a i ovdje ima kvalitetnih programera i čak dobrih prilika za dobiti prvu investiciju. Poanta je da u samom početku, startup ne bi trebao uopće razmišljati gdje će mu biti ured, već sa onime što ima, pokušati doći do barem nekakvih rezultata.

Jučer smo prisutnima predstavili i osvježenje svojeg websitea za koji su zaslužni Kiosk Studio i Borealis.

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager