ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
04
Lis
2012

Startup srijeda, 3. listopada

by Domagoj Delimar

Dvorana je bila puna

Još jedna Startup srijeda održana je u prostorima Zagrebačkog inkubatora poduzetništva 03.10.2012.

Okupljenima su ovaj puta Mila Marina Burger i Andrej Filetin iz Loccie prepričali svoje iskustvo putovanja svijetom u 111 dana, ali ne bilo kakvog putovanja već najprije odlaska u HAXLR8R akcelerator u Shenzhen (Kina), gdje su boravili većinu vremena radeći intenzivno na svom startup-u, nakon čega su pitch-ali na Demo day-u pred investitorima u San Franciscu i na kraju se putujući kroz SAD vratili kući.

U bogatoj prezentaciji su nam pokušali dočarati i najsitnije detalje, kao npr. koje su to sve poduzetnike putem upoznali od kojih su puno toga naučili, pa i kako je to živjeti u Kini, u mjestu koje je od malog sela u 80-tima, naraslo do megalopolisa od 10 milijuna stanovnika danas.

Zaključak je, osim da im je “ne ljuto” bila jedna od važnijih fraza koje su odmah naučili, da akcelerator stvarno može pružiti bogato iskustvo koje bi se moglo usporediti i sa brzinskim MBA-om, kako Mila kaže. I da se ne zove akcelerator bezveze jer su uvjereni da u tom kratkom vremenu ne bi sav taj silni posao mogli obaviti drukčije.

Ono što će neke zasigurno zanimati, je da su im troškovi puta i boravka bili pokriveni a do ideje za odlazak u HAXLR8R nisu došli sami već ih je kontaktirao jedan od HAXLR8R mentora nakon što su svoj projekt objavili na AngelList-u (gdje je baš u ovom trenutku jedan naš drugi startup, ShoutEm, na “trending” listi).

Nakon njih je Darko Jurić predstavio svoj prototip sustava koji “omogućuje upravljanje aplikacijama (sučeljem operativnog sustava) putem detekcije, praćenjem šake i raspoznavanjem njezinih gesti”. Darko je vrlo zgodno izveo cijelu svoju prezentaciju bez ikakvih uobičajenih pomagala te je mašući rukom demonstrirao svoj sustav uživo.

Darko se ovaj puta nije obraćao prvenstveno investitorima već je tražio suradnike koji bi s njime nastavili raditi na projektu Konkretno, Darko traži “pomoć u marketingu (traženje kupaca), te je poželjna i tehnička pomoć u obliku savjeta i konkretnoga rada na projektu (nije neophodna). Projekt je u fazi prototipa a Darko je ovim hvale vrijednim istupom dobio feedback prisutnih te se u dvorani čak našao i netko tko je sličan sustav i razvijao (iako taj projekt nije zaživio).

Startup srijeda je mjesečno neformalno druženje poduzetnika, ulagača, savjetnika i drugih koje zanima problematika startupa, koje zajednički organiziraju CRANE i Ini.hr. Ovo je svojevrsni nastavak Ini.hr-ove inicijative OpenCoffee Club koja se manje ili više redovno održavala od 2007. do 2009. i iz koje su proizašli brojni uspješni poslovni kontakti.

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager