ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
07
Lis
2015

Predstavljamo vam osmu generaciju ZIP startup programa

by Domagoj Delimar

Nakon što su ove godine program završile i diplomirale šesta i sedma generacija startupa u našem inkubatoru, a tri tima (Thorium A+, SnapTap i Tutotod) su ušla u novi program ZIP akceleratora, u osmu generaciju inkubatorskog programa smo primili sljedećih 8 timova:

Sail Router - desktop i serverska aplikacija koja pomaže vlasnicima brodova da smanje potrošnju goriva upotrebom strojnog učenja.
Adopto - platforma za zapošljavanje koja pomaže pronaći i zaposliti najbolje kandidate u tehnološkom svijetu.
Appetit - mobilna aplikacija putem koje u svojoj blizini možeš pronaći, bookirati i kupiti zdrave gotove obroke, pripremljene u domovima kuhara.
Advanced Handball Statistics - cloud servis za naprednu real-time dinamičku analizu rukometne statistike nad podacima dobivenima iz mobilne aplikacije s intuitivnim sučeljem, prilagođenim za jednostavno praćenje utakmice.
Gesta - rješenje za raspoznavanje gesti ruke za Web.
Revolt - samo-balansirajući električni unicikl koji pruža jedinstveno iskustvo kretanja kroz grad, sa mnogim prednostima nad konvencionalnim prijevoznim sredstvima koja vožnju čine ugodnijom i efikasnijom.
GoWemy - društvena “selfie” mobilna aplikacija koja vam pomaže dignuti svoj stil na sljedeću razinu.
My Adventure - jedna stanica za sve avanturistične aktivnosti u Hrvatskoj.

Kao što je već dobro znano, program traje četiri mjeseca, a temelji se na Lean startup metodologiji i bogatim iskustvima lokalnih i inozemnih mentora. Radi se o intenzivnom edukacijskom programu u vidu obveznih radionica i praćenju napretka projekata uz rad u ZIP coworking prostoru, centralnom mjestu za rad alumni i timova trenutne generacije, opremljenim svime potrebnim za rad i razvoj proizvoda.

Jedna od glavnih novosti za ovu generaciju leži u nedavno potpisanom strateškom partnerstvu s dva venture capital fonda, austrijskim Pioneers Ventures i Speedinvestom. Za startupe koji prođu ZIP inkubator to znači pristup većem financiranju nego je to dosad bilo: do 125 tisuća € u pre-seed fazi i do 3 milijuna € u ranoj fazi i fazi rasta startupa.

Uz to, za timove koji prođu program i dalje postoji mogućnost ostvarivanja početne investicije od strane ZIP-a direktno, do 10.000 funti, zahvaljujući uspješnoj “equity crowdfunding” kampanji na platformi Seedrs.com sredinom prošle godine na kojoj je od 190 individualnih investitora prikupljeno 68.700 funti, odnosno 660.000 kuna).

ZIP timovi koji su dosad već ostvarili investicije su Thorium A+, SnapTap i Tutotod, a investicije od strane vanjskih investitora su ostvarili i MobiCon, Fashable, Colomb.io, HockeyCoachVision, Greenpie, Tourism4me i Madbarz.

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager @ZIP. Into tech, marketing, startups & growth + pretty much everything else on & beyond this pale blue dot. Can be reached @domdelimar.