ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
smartup
26
Svi
2015

Smartup - studentsko startup natjecanje

by Mihovil Barančić

Prošli tjedan je u organizaciji studentske udruge eSTUDENT održano natjecanje Smartup. Sudjelujem već 7-8 godina na projektima koje radi udruga eSTUDENT i uvijek mi se vrlo drago uključiti. Ovo natjecanje Smartup je nastalo iz natjecanja Business Plan Contest (BPC) koje se održavalo 9 godina, a neki od poznatijih pobjednika su Mate Rimac (naravno ne sa električnim superautomobilom) i Berislav Marszalek sa Entriom.

Smartup je natjecanje koje potiče studente s poduzetničkim ambicijama na razvoj ideja i omogućava njihovu razradu kroz novu lean startup metodologiju. Natjecanje je ove godine malo drugačije koncipirano jer je dosad naglasak bio na poslovnom planu, dok je sada naglasak na što naprednijoj razradi ideje i prototipa te nije primarno dobivanje ECTS bodova nego povezivanje sa potencijalnim investitorima, prikazivanje svojih dostignuća javnosti i medijima te izlazak na tržište.

U rad se uključilo nekoliko kolega iz ZIP-a, CRANE-a i tvrtki koje su uvijek spremne pomoći te su im tako pomogli održavanjem nekoliko predavanja i radionica, zatim su sa projektima odabranim u prvom krugu radili kao mentori na razradi tih projekata i na kraju smo sudjelovali kao članovi žirija u odabiru najboljih projekata.

Ove godine u finalu je bilo 9 projekata koji su prezentirali svoje ideje, a neki već i prototipove. Moram istaknuti tim Include koji se namučio i donio svoj dosta teški prototip klupe na solarni pogon koja omogućuje osjetljivanje javih površina i punjenje mobitela.


Uz pobjedničke timove bilo je još nekoliko vrlo interesantnih projekata koje ćemo vidjeti i u budućnosti jer su neki već krenuli u razradu svojih prototipova sa planovima za otvaranje tvrtki i komercijalizaciju. Od pobjedničkih timova koliko smo nakon proglašenja čuli, Smart Lumies idu na natjecanje Pioneers festival na kojem su izabrani u 50 najboljih projekata, dok su Include ostvarili suradnju sa Poduzetničkim centrom Solin, osnovali tvrtku i već u završnici pregovora sa dva kupca, a Mybeeline su finalisti na Social Impact Award.

Zaključno, ako ste studenti i imate razrađenu ideju ili možda već prototip, obavezno se prijavite na ovo natjecanje, steći ćete važno iskustvo, dobiti feedback za vaš projekt i pomoć za njegovu razradu. A nakon Smartupa čekamo vas ovdje u ZIP-u!

Mihovil Barančić

Suosnivač ZIP-a