ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
By Kaiguy817 (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
08
Ruj
2015

Što je to startup uopće?

by Domagoj Delimar

Kako to obično biva sa terminima, njihovo značenje često ovisi o kontekstu i vremenu u kojem se koriste. Pa tako koliko god nekoga danas uvjeravali da “gay” znači “veseo”, jasno vam je da je to tako možda bilo u 50-im godinama prošlog stoljeća i da danas ama baš nitko ne misli na to značenje “gay” pojma.

Isto tako, koliko god se termin startup (ili start-up) upotrebljavao u prošlom stoljeću, danas on nosi jedno posve drugo značenje.

Dakle, startup nije svaka nova tvrtka. Startup ne mora biti niti mala tvrtka. Zapravo, startup najčešće i prema jednoj od najuvaženijih definicija niti nije tvrtka te na neki način inkorporacijom baš prestaje biti startup. Definicija o kojoj pričam je došla od jednog od najpoznatijih angel investitora, glavne osobe 500 startups, jednog od najpoznatijih i najvećih startup akceleratora na svijetu, Dave McClurea:

A “startup” is a company that is confused about 1) what its product is, 2) who its customers are, and 3) how to make money. As soon as it figures out all 3 things, it ceases to be a startup and then becomes a real business. Except most times, that doesn’t happen.

Možda manje zabavna, ali itekako vrijedna definicija dolazi od Stevea Blanka, kreatora “customer development” metodologije, koja je lansirala tzv. “lean startup” pokret:

A startup is an organization formed to search for a repeatable and scalable business model.

Dakle, iako je danas startup pojam toliko popularan da će biti onih koji će ga koristiti za sve ono što on i ne označava, a najmanje za ono što označava, mi ćemo ovdje na startupe gledati na ovaj način.

Ali, kako je i samo polje startupa dinamično i podložno stalnoj promjeni, tako danas imamo i neke nove pojmove koji nam (ili investitorima) pomažu razlučiti između različitih tipova startupova. Tako se sve češće spominju i scale-ups, scalers i unicorns kao neke posebne kategorije startupa ovisno o tome koliko investicija je isti prikupio. Pa tako, ako se radi o milijun do 100 milijuna dolara investicije, to su scale-upovi, sve više od toga su scalers, a da bi vas zvali unicornom trebate imati valuaciju od preko milijardu dolara. Eto, nije tako teško. :)

Ali o investicijama u startupe ćemo jednom drugom prilikom…

Želite znati više o startupima?

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager @ZIP. Into tech, marketing, startups & growth + pretty much everything else on & beyond this pale blue dot. Can be reached @domdelimar.