ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
25
Tra
2013

U paklu hrvatske birokracije 1/2

by Dennis Puzak

Prije nekoliko mjeseci kolega i ja smo se bacili u otvaranje d.o.o. tvrtke. Kako je sve to izgledalo, što smo sve trebali obaviti, kako smo ubrali poticaj i koje su nas sve skrivene zamke dočekale na tom trnovitom putu, pročitajte u seriji od dva blog posta. U prvom postu koji upravo čitate bavit ću se  poticajem za samozapošljavanje i cijelim postupkom oko njega, a u idućem postu ću opisati sve detalje i potrebne korake oko osnivanja d.o.o.

Kako ubrati poticaj za samozapošljavanje od države?

Contract with the devil

Za one koji ne znaju, HZZ nezaposlenim osobama odobrava oko 24 000 kuna poticaja za samozapošljavanje ako idu u osnivanje vlastite tvrtke. Ovo za firmu i nije neki novac, i on se relativno brzo da potrošiti, ali svaka kuna sigurno dobro dođe.

Ovaj zakon se nedavno promijenio. U trenutku kada smo mi taj poticaj tražili, nezaposlena osoba je morala na HZZ-u provesti 6 mjeseci prije nego što je mogla tražiti poticaj. Na sreću, taj apsurd je ukinut. Sada možete čim se prvi puta prijavite na burzu odmah poslati zahtjev. Druga glupost koja je nas malo omela je da samo osoba koja traži poticaj smije biti u vlasničkoj strukturi firme. U prijevodu ovo znači da moj kolega i poslovni partner trenutno nema vlasnički udio u firmi, već sam ja jedini vlasnik (poticaj je na mene), a on je u našoj tvrtki samo zaposlenik (ako ništa drugo ovo mi je bar dobar materijal za šale na njegov račun :D). Da smo firmu osnovali u suvlasništvu izgubili bismo pravo na poticaj. Tek nakon godinu dana koliko traje ugovor o sufinanciranju imamo pravo na promjenu vlasničke strukture. Ne znam je li to istina iz prve ruke, ali načuo sam da se i ovo nedavno promijenilo i da sada npr. dvije osobe zajedno mogu tražiti poticaj, u partnerstvu osnovati tvrtku i dobiti 2 x 24 000 kn. Ovo se čini kao odlična opcija i više i nije tako malo love.

Što je sve potrebno i koji su prvi koraci?

Prvo, najvažnije i najgluplje pravilo je da nikako ne smijete poduzimati niti jedan korak oko osnivanja tvrtke dok vam HZZ ne odobri poticaje. Ako to napravite izgubiti ćete pravo na njih, stoga pažljivo. Nas je ovo posebice zasmetalo jer sam postupak odobravanje je u našem slučaju trajao gotovo 2 mjeseca, iako su nas uvjeravali da ni slučajno neće sve skupa biti duže od 11 dana. Dakle našli smo se u situaciji di imamo hrpu klijenata s kojima smo već dogovorili prve poslove, koji jedva čekaju da počnemo raditi i žele nam nešto platiti, a mi 2 mjeseca ne
možemo ništa jer čekamo odgovor sa burze, iako bi firmu osnovali svejedno i da nam nisu odobrili poticaje.

Za podnijeti zahtjev za čudo nije potrebno previše dokumenata – točnije samo njih dva. Poslovni plan koji je ustvari više jedan poduži upitnik (dobijete ga od HZZ-a) te ga je vrlo jednostavno sročiti i formular za podnošenje zahtjeva koji ima svega jednu stranicu i par polja za ispuniti i potpisati. Ako nekog interesira ispunjeni formular poslovnog plana za primjer neka se javi mailom i rado ću mu poslati naš. Ono što moram napomenuti je da mi je moja savjetnica za zapošljavanje rekla da ne mogu predati te dokumente dok ne obavim konzultacije sa savjetnikom za samozapošljavanje koji je pak bio rezerviran idućih mjesec dana unaprijed i nedostupan. Ja sam ipak inzistirao da ne mogu čekati toliko vremena i da bih papire predao bez razgovora sa njim jer mislim da sam dovoljno informiran. Na kraju je rekla da može i tako. Kod predaje papira potražio sam na HZZ-u ured savjetnika za samozapošljavanje, banuo unutra nenajavljeno, sjeo i zamolio ga ako mi ipak ukratko može odgovoriti na par nejasnoća i reći je li mi poslovni plan u redu. Čovjek je to obavio, odgovorio mi na pitanja, potvrdio da sve štima i predao sam papire bez ikakvih problema. Pouka priče – budite proaktivni i djelujte sami, nemojte se bojati ponekad i biti dosadni ako treba. Da sam slušao savjetnicu, čekali bismo ukupno 3 mjeseca na odobrenje poticaja, a ne „samo“ 2.

Što dalje i koje su moje obveze prema HZZ-u?

Nakon što dobijete odobrenje poticajnih sredstva sa HZZ-om sklapate ugovor o sufinanciranju. HZZ će vas prvo tražiti određenu količinu dokumentacije koju morate skupiti. To su sve više-manje papiri koji vam i ovako trebaju da otvorite tvrtku, potvrda o registraciji firme sa trgovačkog suda, potvrda da ste samog sebe zaposlili u tvrtku i prijavili se na mirovinsko i zdravstveno, papiri o otvorenom računu  u banci i slične stvari. Dobit ćete pismeno jasan popis svega što tu treba. Uz to vam bruto plaća mora biti barem oko 4000 i nešto kuna (zaboravio točan iznos) ili točnije 2720 kn neto (taj mi iznos sjeda na račun pa njega nisam zaboravio J ). Još jedna stvar koju će vas tražiti je bianco zadužnica na 50 000 kuna koja glasi na Vas kao fizičku osobu (jamac-platac) te koju ovjeravate kod javnog bilježnika. Ako prekršite pravila ugovora o sufinanciranju koji sklopite s njima putem, sjedaju vam na privatni račun dok se ne naplate u potpunosti. Naravno, zajedno sa zateznim kamatama. Ono što napominjem je da nakon godinu dana kada vam istekne ugovor o sufinanciranju obavezno tražite tu zadužnicu natrag jer ona nema rok trajanja i ostaje vrijediti i dalje. Osim što ne želite da netko i dalje ima takvu zadužnicu s kojom vam može sjesti na račun nakon što ste sve s njime obavili, tu istu zadužnicu možete koristiti ponovo kada vam treba u nekoj drugoj situaciji. Ne morate ovjeravati novu kod javnog bilježnika.

Sam poticaj za sufinanciranje možete potrošiti kako želite (govorimo o okvirima tvrtke naravno), ali njegova osnovna svrha je da njime 6 mjeseci plaćate doprinose za osnivača firme koji je tražio poticaj tj. 12 mjeseci pola doprinosa. Osnovni uvjet kojeg se morate držati je da na vrijeme plaćate doprinose i svaka 3 mjeseca ćete HZZ-u morati dostaviti nekoliko papira koji ovo potvrđuju i tako 12 mjeseci. Nakon 12 mjeseci vam ugovor o sufinanciranju ističe i nemate više nikakvih obveza prema burzi. Napomenuti ću i da ovih 24 000 kuna ne ulazi u osnivački kapital tvrtke. Vi prvo morate sami osigurati osnivački kapital, položiti ga, otvoriti tvrtku, a tek onda potpisujete ugovor i nakon nekih cca 3 tjedna vam lova sjeda.

Toliko o poticaju za samozapošljavanje. Seriju nastavljam uskoro u idućem blog postu koji će se baviti samim koracima osnivanja d.o.o.-a.

Dennis Puzak

Suosnivač projekta Appointment Labs, suvlasnik tvrtke Borealis d.o.o. i stručni suradnik portala Usporedi.hr. Radoholičar u duši. Dio je druge generacija timova u ZIP-u.