Po prvi put održali smo zajedno Demo Day i MasterClass predavanje!

IMG_938426

Zajednička fotografija

Demo Day je prilika za naše timove kako bi predstavili svoje pitcheve potencijalnim investitorima. Pri otvorenju Demo Daya, Ivo Špigel je rekao nekoliko ohrabrujućih riječi pohvale ZIP timovima te najavio ERSTE Finnovation Hackathon i Startup Island konferenciju, nadolazeće događaje u organizaciji ZIP-a.

Žarište događaja je bilo predstavljanje pitcheva startup timova. Tijekom predinkubacijskog perioda u trajanju od 6 mjeseci, timovi su imali priliku pripremiti svoje ideje te na kraju ih i predstaviti na Demo Dayu. Od sedam predstavljenih timova prva tri su predstavljali treću generaciju ZIP-a, dva tima su iz ranijih generacija, a posljednja dva su timovi iz šire startup zajednice:

Appointment Labs razvija Tictiq koji nudi mogućnost rezervacije putem interneta raznim uslužnim djelatnostima kao što su stomatolozi, saloni ljepote, poliklinike i drugi.

Orioly - SaaS platforma koja pomaže malim tour agencijama da jednostavno organiziraju svoje poslovanje

Greenpie - aplikacija koja nutricionistima omogućuje praćenje i komuniciranje s klijentima u stvarnom vremenu. Greenpie je nedavno prepoznat u Bugarskoj gdje je Launchub akcelerator investirao 50 000 eura u daljnji razvoj aplikacije.

Weddingella - rješenje koji pokriva sve što za jedno vjenčanje treba, od budžeta, unajmljivanja fotografa i organiziranja rasporeda sjedanja do slanja pozivnica i sve to pomoću aplikacije.

Sporttourism - jednostavni online pružatelj usluga rezervacije sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Once - aplikacija koja pomaže nogometnim klubovima u pripremi za nadolazeće utakmice.

Oradian - pruža uslugu sustava mikrofinanciranja državama u tranziciji. Oradian planira revolucionarizirati novčane transakcije kako bi bile jeftinije i brže.

Nakon Demo Daya održana su MasterClass predavanja putem kojih želimo potaknuti i educirati mlade o raznim mogućnostima startupa. Zato smo pozvali iskusne stručnjake na području startup zajednice Roxanne Varzu iz Microsofta i Reshma Sohoni iz Seedcampa.

IMG_938827

Reshma Sohoni, Roxanne Varza i Ivo Špigel

Roxanne Varza poznata je po vođenju startup projekata za Microsoft što nije neobično s obzirom na to da je, po Business Insideru, među top 30 najuspješnijih žena ispod 30 godina u tehnološkom sektoru u travnju 2012. godine. Govoreći o startupovima Roxanne Varza izjavila je kako investitori češće investiraju u ljude koji rade na projektu nego što investiraju u sam projekt. Tom izjavom dala je do znanja da je važnije imat dobar tim ljudi oko sebe nego “samo” dobru ideju, a na primjeru europskih starupova potkrijepila je tu izjavu.

Reshma Sohoni sakupila je razna iskustva u investicijskom bankarstvu radeći tri godine u Vodafonu te nakon toga se pridružuje poduzetničkom timu 3i. Trenutno je partner u SeedCampu, europskom akceleratoru poduzetništva sa sjedištem u Londonu. Reshma Sohni naglasila je kako mnogi startupovi 60% vremena troše na problem, 30% na rješavanje tog problema (njihov proizvod), a samo 10% vremena izdvoje za kupca tj. potrošača. Timovima je poručila kako treba stvoriti dobar odnos s kupcem i posvetit se rješavanju problema više nego samom proizvodu.

 

Share →
Tweet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>