ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
IMG_6074-1140x400
21
Lip
2016

ZIP Alumni Madbarz u top 1% svjetskih startupova

by Domagoj Delimar

Kad je Luka prvi put došao do ZIP-a s idejom o nekakvoj fitness aplikaciji, a bez znanja da je sam uopće i započne graditi, izgledalo je to kao i svaki drugi tip ideje koja će osvojiti svijet, a koje najčešće iz više razloga nažalost ne doguraju nigdje.

Međutim, ovaj je zubni tehničar sam pohvatao konce Joomla sustava i sagradio website oko kojeg je kreirajući kvalitetan sadržaj privukao zavidan broj zaljubljenika u street workout te je uz kapital od nekoliko desetaka tisuća fanova na Facebooku i tisuće dnevno aktivnih korisnika na websiteu zapravo zaradio upad u ZIP inkubator.

Iako smo svi željeli vidjeti mnogo više uspjeha puno prije, trebalo je naći suosnivača, u ovom slučaju developera Nikolu koji je samostalno počeo graditi Madbarz platformu. Mnogo se tu toga izdešavalo od tada do danas, ali svakako bi trebalo spomenuti mogućnost Madbarz tima da se samofinancira koristeći svoj brand, znanje i sposobnosti - prodajući svoje “Platinum” i “Nutrition packove” i prije cilja koji su prvotno zamislili s aplikacijom.

Također, jednog sasvim “običnog” dana u ZIP-u, dok su samo radili svoj posao, ZIP je nenajavljeno posjetio nepoznati investitor (održavao se upravo Demo day jedne od ZIP-ovih generacija), koji je samo htio upoznati neke od timova. Ekipa iz Madbarza je odvojila malo vremena da mu pokaže što rade i što planiraju, a rezultat toga je prva investicija u roku od 20 dana nakon tog sastanka i procjenjivanje tako mladog startupa na 1.15 milijuna USD.

Fast forward do danas kada Madbarz zapošljava osmero ljudi, s intencijom rasta (i oglasima za još pozicija) te je upravo objavljano da je “upao” u jedan od dva najprestižnija startup akceleratora u svijetu - Techstars.

U Techstarsu će tako Madbarzovi osnivači, Luka Macner (CEO) i Nikola Mratinić (CTO) provesti iduća tri mjeseca pri čemu će imati priliku razvijati i unaprjeđivati Madbarz pod vodstvom široke mreže mentora iz kompanija kao što su Google, Facebook, Microsoft, Amazon, eBay, Samsung, Oracle i mnogi drugi. Ono što Techstars čini posebnim jest visoki postotak uspješnosti kompanija koji prođu kroz taj akceleracijski program: u prosijeku 75% kompanija koje prođu kroz Techstars-ov program dignu milijunske investicije, dok 90% kompanija uspješno posluju ili budu kupljene od strane velikih tržišnih igrača.

Inače, od preko 1000 prijava u Techstarsov program je primljeno samo 1%, točnije 11 kompanija od kojih je jedna i Madbarz (a druga domaća kompanija je Memgraph). Sa stopom prihvaćanja od 1%, statistički gledano, teže je upasti u Techstarsov akceleracijski program nego na npr. Harvard koji ima stopu prihvaćanja od 6%.

Madbarz je globalno uspješna workout/fitness mobilna aplikacija za treniranje vlastitom težinom. Trenutno se ubraja u svjetske top fitness aplikacije te broji skoro milijun korisnika, svaki dan se registrira 2.000 novih korisnika iz čitavog svijeta, a popularnost u globalnim razmjerima raste svakim danom. Madbarz mobilna aplikacija alat je koji svakoj osobi, neovisno o tjelesnoj formi, pomaže u dolasku do željenih rezultata, pa čak i do potpune transformacije. Sve to čini kroz sustav koji se sastoji od cijelog niza unaprijed kreiranih treninga, mogućnosti kreiranja vlastitih treninga prema osobnim potrebama te praćenja napretka kroz detaljne statistike.

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager @ZIP. Into tech, marketing, startups & growth + pretty much everything else on & beyond this pale blue dot. Can be reached @domdelimar.