ZIP vijesti

Puno se toga događa u ZIP-u svakog tjedna, budite u toku sa posljednjim novostima.
19
Pro
2014

ZIP coworker files: Filip Defar, Refactorit

by Domagoj Delimar

Filip Defar, programer koji je postao coworker u ZIP-u prije godinu dana, u ZIP je ušao kao freelancer, a tijekom boravka ovdje je s kolegom Ivanom Lučevom pokrenuo programersku firmu Refactorit.

Gdje si radio (netom) prije prije nego si došao u ZIP? Možeš li to usporediti sa radom u ZIP-u?

Prije dolaska u ZIP radio sam od doma. Koliko god ideja o radnom mjestu koje je udaljeno metar i pol od kreveta može zvučati primamljivo, u praksi i nije sve tako bajno. U to vrijeme živio sam s cimerom koji je još uvijek student. Atmosfera u stanu nije bila izrazito poticajna, a uz to sam se osjećao izolirano.

Zašto coworking? Kako to da si završio u ZIP-u?

Bio sam upoznat s konceptom coworkinga, i još sam za vrijeme studija primijetio kako postoji takav prostor u ZIP-u, čija lokacija mi je odgovarala. Brzom pretragom ispostavilo se da prostor djeluje kvalitetno a i cijena je bila niža od sličnih prostora u Zagrebu. Odluka je pala i odlučio sam vidjeti kako je raditi iz ZIP-a.

Što coworking u ZIP-u znači za tebe? Koje prednosti vidiš u njemu?

Već nakon prvih nekoliko dana bila mi je jasna glavna prednost coworkinga, a to je atmosfera. Našao sam se okružen s ljudima koji rade na vlastitim projektima u koje vjeruju i u koje ulažu veliki dio svog života. U takvom okruženju nije moguće prihvatiti stajanje na mjestu. Kada svi oko tebe rade, uče, napreduju i rastu poželiš biti poput njih. Druga vrlo bitna prednost je networking. Kroz ZIP prolazi jako puno ljudi od kojih se može puno naučiti ali i sklopiti poneki posao.

Osobno mi je do sad najveću vrijednost donio susret s Ivanom, kolegom s faksa kojeg sam površno poznavao i prije dolaska u ZIP. Nakon par hackathona i kratkom zajedničkom radu na projektu odlučili smo spojiti firme i zajedničkim snagama ozbiljnije krenuti u poduzetništvo. Još nismo postali novi thoughtbot ali smo na dobrom putu.

Kako izgleda tvoj coworking dan? Koliko vremena provodiš u ZIP-u?

Trenutno se trudim biti u ZIP-u od 12 do 20 sati. To nije standardno radno vrijeme ali je daleko od neobičnog za ovaj prostor. Često se posao otegne pa ostanem do 23 sata, unatoč tome ne sjećam se kad sam posljednji put bio zadnji koji odlazi iz ZIP-a.

Imaš li neki konkretan savjet za nekoga tko tek razmišlja o coworkingu kao opciji?

Vjerujem kako je coworking odlična odluka za sve freelancere koji žele steći nove kontakte, prijatelje i povećati svoju produktivnost.

Filip Defar i Ivan Lučev
Dečki se inače vole smijati (Filip Defar i Ivan Lučev)

Ako i tebe zanima, ZIP coworking se može i besplatno isprobati. Samo nam se javi

Domagoj Delimar

Domagoj Delimar

Content and community manager @ZIP. Into tech, marketing, startups & growth + pretty much everything else on & beyond this pale blue dot. Can be reached @domdelimar.